Corpinnat: la marca per als escumosos del Penedès

La regió vitivinícola del Penedès es va especialitzar ja a la fi del segle XIX en l’elaboració de vins escumosos. Forma part de la seva tradició i del seu cor vinícola, i els seus mètodes s’han perfeccionat amb el temps sense renunciar mai a l’acurat mètode tradicional.

Ara, aquesta regió compta amb una marca col·lectiva per distingir aquests escumosos dels seus competidors. I aquesta marca és CORPINNAT.

El secret d’un CORPINNAT està en el mètode

«Avui comença una tradició amb un topònim que pot semblar estrany, però que serà conegut en el món amb gran força», va dir Josep Roca (del Celler de Can Roca) en l’acte de presentació de CORPINNAT a Sant Sadurní d’Anoia. Sap de què parla. Perquè els escumosos del Penedès es distingeixen (a més de per els seus incomptables matisos), pel compromís dels seus cellers amb la qualitat i el mètode tradicional.

CORPINNAT s’ha registrat a la Unió Europea com una Marca Col·lectiva que engloba les comarques de l’Alt Penedès, l’Alt Camp, el Baix Penedès, el Tarragonès, el Garraf, el Baix Llobregat i l’Anoia. Els fundadors són sis cellers de reconegut prestigi: Gramona, Llopart, Nadal, Sabaté, Recaredo, i Coca i Torelló. Però estan oberts a tots aquells productors de la regió que compleixin amb uns requisits de qualitat imprescindibles:

  • Recollida manual del raïm.
  • Vinyes ecològiques certificades.
  • Ús de varietats històriques, amb un especial accent en les varietats autòctones.
  • Procés de vinificació íntegre a la propietat.
  • Criança superior als 18 mesos (com a mínim. El compromís amb les llargues criances dels cellers CORPINNAT es mostra amb escumosos de 30 o fins i tot 60 mesos de criança).
  • Preu mínim garantit per al viticultor.

Aquests paràmetres asseguren la qualitat del producte final, el prestigi de la nova marca, i la consolidació dels cellers que en formen part. S’obre un nou capítol en la història vinícola del país.

Però, per què CORPINNAT?

El topònim del Penedès té arrel llatina: la regió ja es coneixia com a «Penetense» al segle X, de «pinna», que significa «roca» o «penya». Quin millor nom llavors per a uns vins nascuts al cor d’aquesta terra rocosa que CORPINNAT?

No es tracta, però, d’una Denominació d’Origen. El requisit per formar part de la marca CORPINNAT és estar a la terra i complir les normes de qualitat explicades abans, independentment de si els cellers estan emparats sota la D.O. Cava o la D.O. Penedès, o en cap d’elles.

Amb aquesta nova marca col·lectiva s’amplia l’abast i les possibilitats dels cellers del territori no només en consum local (l’augment, d’altra banda, és palpable estadísticament), sinó en l’àmbit internacional.

Pot ser que el nom soni rar de primeres, com va dir Josep Roca. Però donem-li uns pocs anys, i aviat ens descobrirem demanant (i trobant) un Corpinnat a qualsevol bon restaurant d’Europa.

Dejar un comentario

Por favor tenga en cuenta que los comentarios deben ser aprobados antes de ser publicados